Kik vagyunk

A Kemencés Ház Komáromban a művészet, a gasztronómia és a közösségek találkozásának színtere

Küldetésünk

Egyesületünk küldetése, egy olyan társadalmi vállalkozás működtetése, mely valós piaci igényeket szolgál, ki prémium kategóriás termékekkel, szolgáltatásokkal. Mindezt olyan kollégákkal, akiket az elsődleges munkaerőpiac nem akar és nem képes foglalkoztatni.

Történetünk

Komárom falusias városrészében 2011-ben alakult meg a Szőnyi Lovas Sportegyesület, a lovas sport népszerűsítése, a lovas hagyományok megőrzése céljából. A megrendelői és közösségi igények folyamatosan változtak, így társadalmi hatásra alakítottuk meg 2016. januárjában a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesületet.

A Kossuth utcában található százéves parasztház kezdettől fogva betölti valódi közösségi központi szerepét: a foglalkozásokon való részvételen kívül is bárki bármikor betérhet egy beszélgetésre, teára, vagy – ami szintén elég gyakori – valamilyen ajándék vagy adomány átadására.

A megalakulás óta folyamatosan bővülő programjainkkal városi szinten is egyre szélesebb társadalmi rétegeket érünk el; szívesen jár hozzánk minden korosztály, kisóvodástól a fiatal generáción keresztül az idősekig.

Az október végi házavató összejövetelt követően indult el a téli „tesztidőszak”, melyen az egyes programokra való igényt és megvalósításuk sikerességét mértük fel. 

Részben ezek alapján, a Kemencés Házban jelenleg helyet kapó programok sorában – az egyesület neve által is sugalltan – gasztronómiai, kulturális és közösségfejlesztő jellegű összejöveteleket, de ezek mellett művészeti terápiás, valamint a fenntartható gazdálkodást népszerűsítő, azt elsősorban gyerekekkel megismertető foglalkozásokat, illetve az esélyteremtés jegyében hamarosan induló programokat is kínálunk.

Munkatársaink

Rendkívül széles körű tevékenységünkben sokféle érdeklődésű és szakmájú tag, illetve segítő vesz részt. Az általuk szervezett és lebonyolított rendszeresen, klub jelleggel működő foglalkozásoknak ad otthont a Kemencés Ház.

Szemléletformálás

Teremtsünk együtt értéket!

  • Folyamatosan bővítjük partnereink számát, hogy minél több gazdasági szereplővel tudjunk hosszútávon együttműködni
  • Törekszünk közös projektek megvalósítására
  • Cégeknek önkéntes munka végzésére helyszínt biztosítunk
  • Cégeknek érzékenyítő programokat szervezünk (CSR = A vállalati társadalmi felelősség (CSR) fogalom jelentése, hogy a vállalatok önkéntesen szociális és környezeti szempontokat érvényesítenek üzleti tevékenységükben és a partnereikkel fenntartott kapcsolatokban. (Európai Bizottság COM 2001)

Fenntarthatóság

Szociális farm működtetése

A szociális gazdaság mintegy „kiegészítő” funkciót képviselő szegmensként működik a nemzetgazdaság részeként. Felvállalja a társadalmi integrációval, az esélyegyenlőség megteremtésével, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos érdekek érvényesítését egyaránt. Mindezek révén a szociális gazdaság az ökoszociális modell érvényre juttatását kísérli meg a piacgazdasági feltételrendszerben. A szociális gazdasági tevékenységek közös érdekeken alapuló, hosszú távú együttműködést igényelnek a szereplőktől, s a „nem versenyző” csoportoknak is foglalkoztatási és jövedelemszerzési lehetőséget teremtenek.

Kemence Egyesület

Cím

2921 Komárom, Kossuth utca 81.

 

 

Nyitvatartás

Előzetes egyeztetés alapján

Kapcsolat

kemence.egyesulet@gmail.com
+36 70 774 1111