A pályázati konstrukció célja a városok kulturális és közösségi életének megújítása, közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítása és elterjesztése a helyi lakosság, civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok együttműködésével. Ennek eredményeként partnerségben tervezett, integrált, újszerű és innovatív helyi fejlesztések valósulnak meg, amelyek a helyi közösségek megerősítésén keresztül hozzájárulnak a terület népességmegtartó képességéhez. A stratégiai szintű együttműködés erősödésével cél továbbá a helyi civil szektor aktivitásának és ismertségének növelése, valamint az önkéntességre motiválás.
Gasztronómiával a közösségekért, projekt a helyi élelmiszer alapanyag gyártókat vonja be, pályaorientációs célzattal. A megvalósítás során a gasztro ágazat hiányszakmáit is bemutatja, ismeretátadással, gyakorlattal, közös főzésekkel.
Megvalósítás éve/évei: 2020-2021.
Kedvezményezett neve: Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület
Projekt címe: Gasztronómiával a közösségekért
Szerződött támogatás összege: 5.000.000 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.10.25.
Projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01511
Projektünk fő céljai, Komárom gasztro-kulturájának megteremtése a közösség erejével, hagyományos és speciális étrendűek számára főzőtanfolyamok, ismeretátadó előadások tartása, a helyi gazdasági szereplők bevonásával. Fontos, hogy az otthon melegének, megtartó erejének, része legyen a gasztro-kultúra, hiszen ezekből tudunk erőt meríteni a mindennapokban. Az étel elkészítése lehet egy családi program is, az étkezés akár egy családi esemény, a legtöbb nagy megbeszélés itt történik. A családból kilépve egy közösségi főzés, közösségfejlesztő és megtartó erővel bír. A magyar népnél jelentős szerepük van az ételeknek ünnepeinknél, évszakoknál, hagyományainkban.
Komáromban is több hagyományos helyi étel van, ami részben a folyó melletti élettérnek köszönhető, mint például az ecetes hal, de péksütemények, levesek is kötődnek a településhez.A következő nagy témakör, mely felmerült, a speciális étrendet igénylők kiszolgálása. Egyre több a glutén, laktóz, szója, tojás és sorolhatnám a különféle allergiákat, érzékenységeket.Szakemberek segítségével ismerjük meg a mai modern helyes étrendeket, egészséges alapanyagból egészséges étel, majd azokat el is készítjük.A projekt zárásaként egy nagyszabású főzőversenyt rendezünk, melynek szereplői magánszemélyek, cégek, szervezetek